İsrail Jetleri Sudan’ı Vurdu
İsrail jetleri önceki gece yarısı, 1800 kilometre uzaklıktaki Sudan’ı vurdu. Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal, Başkent Hartum'un güneyinde, Yermuk askeri mühimmat fabrikasında sabahın erken saatlerinde yaşanan şiddetli patlamadan İsrail yönetiminin sorumlu olduğunu açıkladı.
İsrail’den kalkan 4 F-15 savaş uçağı, havada yakıt ikmali yaparak Kızıldeniz aşarak Hartum’da İran için El Şahab füzelerini ürettiği iddia edilen tesisleri vurdu.
Salı gecesi operasyon için düğmeye basanan İsrail’e ait 4 savaş uçağı ülkenin güneyindeki Uvda Üssü’nden havalanarak, Sudan’ın başkenti Hartum’da bulunan Yermuk Askeri Fabrikası ve mühimmat depolarını hedef aldı.
2 kişinin öldüğü patlamalardan yaklaşık 18 saat sonra Sudan yönetimi, olayda İsrail’in parmağı bulunduğuna dair ellerinde deliller olduğunu açıkladı.
Konuyla ilgili olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Sudan Ordusu Sözcüsü Lusvarmi Halid Sa'd, "Saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğine dair kanıtlarımız var. Saldırının 4 savaş uçağıyla gerçekleştirildi. İstihbarat birimlerinin elindeki görüntüler basına dağıtılacak" dedi.
Sudan Enformasyon Bakanı Ahmed Bilal de patlamayla ilgili olarak, Sudan hükümetinin İsrail'i Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) şikayet edeceğini söyledi
Bombalanan fabrikada sadece konvansiyonel silah üretildiğine işaret eden Bilal,"İsrail, Sudan'ın savunma gücünü kırmak istiyor. İsrail gibi gelişmiş silahlara sahip olmasak da bu saldırıya karşılık verebilecek güçteyiz. Ancak biz İsrail'in büyük ülkeler tarafından sevildiğini bilsek de uluslararası hukuka saygılı olduğumuz için hakkımızı BMGK'da arayacağız" şeklinde konuştu.
Yermuk askeri fabrikasında, "uçaksavar, tanksavar, hafif silahlar ve bunlara ait mermiler" üretiliyor.
Netanyahu, Sudan saldırısıyla ilgili yorum yapmadı
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, önceki gece Sudan'nın başkenti Hartum'daki askeri tesiste meydana gelen patlamayla ilgili yorum yapmayacaklarını söyledi.
İtalya Başbakanı Mario Monti ile ortak basın toplantısı düzenleyen Netanyahu'ya olayda İsrail'in muhtemel sorumluluğun sorulması üzerine, "İsrail, bu konuda açıklama yapmayacaktır." dedi. İsrail başbakanı, "Bu olay işinize yaradı mı?" sorusuna da cevap vermeyi reddetti.
Dışişleri Bakanlığı, Sudan'daki Saldırıyı Kınadı
Dışişleri Bakanlığı Sudan'da 2 kişinin ölümü ile sonuçlanan saldırıyı kınandı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada 23 Ekim 2012 tarihinde, Sudan'ın başkenti Hartum yakınlarındaki bir fabrikaya yapılan, büyük hasara ve iki kişinin ölümüne yol açan saldırı kınandı. Açıklamada şöyle denildi:
"Mübarek Kurban Bayramı Arefesi'nde meydana gelen ve iki Sudanlı kardeşimizin hayatını kaybettiği bu saldırgan eylemden dolayı dost ve kardeş Sudan halkına başsağlığı diliyor ve geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Bu menfur olayın süratle aydınlatılmasını ve sorumlularının bir an önce ortaya çıkartılmasını bekliyor; Sudan halkının her zaman yanında olduğumuzu bir kez daha kuvvetle ifade ediyoruz." (Ajanslar)

















